Kouluikä

6-7 -vuotias

Lapsen elinympäristö laajenee koulun aloittamisen aikaan. Koulumatkojen kulkemista yksin harjoitellaan. Vanhempi monesti saattaa lapsen koululle asti ainakin ensimmäisenä koulupäivänä, joskus viikon tai parin ajan. Koulun aloittaminen tuo paljon uusia asioita. Lapsi on jo iso koululainen. Lapsi oppii lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Talvella luistelu ja hiihtäminen kiinnostavat. Kauko-ohjattavat autot kiinnostavat, kavereiden kanssa saatetaan kokoontua pihalle ajelemaan autoilla. Hiekkalaatikkoleikit ovat muuttuneet, enää ei rakennella hiekkakakkuja, mutta autoille voidaan rakentaa mitä hienoimpia ajoratoja vesiesteineen ja muine vaaroineen. Nukkekoti ja leikkikeittiö voi kiinnostaa vielä kouluiän alussa. Muistipelit ja jonkinnäköistä strategiaa vaativat pelit innostavat. Varsinkin tytöt tykkäävät kirjoitella päiväkirjaa ja väritellä värityskirjoja. Lukeminen kiinnostaa, varsinkin sellaisten kirjojen, joissa on kuvia ja teksti on kirjoitettu isoin, tavutetuin kirjaimin.

7-9 -vuotias

Eka- ja tokaluokkalainen lapsi on monesti sopeutuva ja yhteistyökykyinen. Koulussa lapsi oppii kuulumaan ryhmään. Ryhmässä jokainen saa välillä huomiota, ja joskus taas joutuu odottamaan opettajan huomiota. Lapsi oppii innokkaasti uusia asioita. Vanhemmista pyritään itsenäistymään, mutta välillä saatetaan kaivata syliinkin ja tukea ja turvaa varsinkin uusissa haasteissa. Oman kaverin merkitys korostuu ja kaverin mielipide eri asioista on tärkeä. Halutaan pukeutua samalla tavalla kuin kaveri ja inhotaan samoja ruokia. Nuket ovat saaneet väistyä, ja erilaiset pelit herättävät mielenkiinnon. Kavereiden kanssa pelaillaan lautapelejä ja nettipelejä. Pelissä häviäminen voi olla vielä vaikeaa, koska lapsi haluaisi voittaa aina. Piirtäminen kiinnostaa. Ystävien kanssa leikkiminen siirtyy välillä virtuaaliseen pelimaailmaan. Taistellaan yhdessä hahmoja vastaan ja mietitään strategioita ja analysoidaan pelejä yhdessä. Vanhempi ei välttämättä edes tiedä, että lapsella alkaa olla ystäviä näytön toisella puolella siellä jossakin.

9-12 - vuotias

9-12 -vuotias lapsi on sosiaalinen ja aktiivinen. Monet asiat kiinnostavat. Lapsi on saanut harrastuksistaan kavereita, joiden kanssa sovitaan itsenäisesti tapaamisia. Lapsi saattaa pyöräillä kaukanakin asuvan kaverin luokse. Lapset suunnittelevat yhdessä tekemisiä, ja joskus vaan oleillaan jossain ja keskustellaan milloin mistäkin. Tytöt saattavat jo harjoitella meikkaamista kotona. Lapsen vanhemmalla on vielä helppoa, kun teini-iän myrskyt ovat vielä edessä. Lapsen elämä on täynnä mahdollisuuksia, tarvitaan vaan luottoa siihen, että lapsi uskaltaa yrittää. Lapsella saattaa olla jo vuosia jatkunut harrastus, jonka myötä motoriset taidot ovat kehittyneet taitaviksi. Osalla harrastukset syövät arjesta jo ison osan, ja koulun jälkeen kiiruhdetaan suoraan harrastusten pariin. Harrastusten parissa saattaa olla kilpailuita, joihin valmistaudutaan huolella. Kavereita saadaan sekä koulusta että harrastuksista. Lapsi osaa noudattaa sääntöjä ja soveltaa niitä. Lapsi osaa myös erottaa oikean ja väärän ja tietää miten menetellä vaikka tilanne olisi uusi. Osa harrastuksista vaihtuu, lapsi miettii mikä kiinnostaa oikeasti ja mikä olisi hauskaa. Lapsi saattaa muistella kaihoisasti lapsuuttaan ja haluaa leikkiä vanhoilla leluilla. Lapsen kanssa jutellessa selviää mitkä muistot ovat olleet lapselle tärkeitä. Aikuinen ei välttämättä ole edes kiinnittänyt huomiota hetkeen, jota lapsi vaalii aarteena.