Vuodesta kolmeen vuotta

Noin vuoden ikäinen

Lapsen kehittyessä lelut kasvavat lapsen kanssa. Enää rapistelulelut eivät välttämättä kiinnosta, mutta rakentamiseen tarkoitetut palikat jaksavat viihdyttää. Lapsi harjoittelee tornien rakentamista välillä siinä onnistuen, ja nauraa kun torni kaatuu. Joskus tornin kaatuminen aiheuttaa sydäntä raastavan pettymyksen ja silloin syli on ainoa paikka, joka voi lohduttaa. Lapsi oppii kävelemään noin vuoden ikäisenä. Mopot, joilla pääsee liikkumaan eteenpäin vauhtia potkimalla ja kolmipyörät jaksavat hauskuuttaa. Polkeminen ei vielä välttämättä onnistu, mutta kyydissä on mahtavaa olla. Työntökärrit, joiden kyytiin voi kasata leluja jaksavat hauskuuttaa tunnista toiseen. Lapsen kanssa yhdessä lelujen raivaaminen paikoilleen leikkihetken jälkeen sujuu kohtalaisesti. Lapsi oppii uusia asioita koko ajan ja kehityksen seuraaminen on mahtavaa.

Puolitoista-kaksi vuotias

Puhe on jo melko kehittynyttä, lapsi pystyy puhumaan ja saa selvitettyä asiansa aikuiselle. Lapsi alkaa käsittää mitä ympäristössä tapahtuu ja hahmottamaan ympäristöään. Autot kiehtovat. Lapsi harjoittelee pinsettiotteen kehittymistä nuppipalapelillä leikkiessään, jossa palapelin palaan on kiinnitetty pieni nuppi, josta nostamalla palan saa sille varattuun koloon. Ensipalapelissä on kolme palaa, jotka oikein kasaamalla saa koiran muotoisen hahmon. Palapelin ratkaiseminen tuo onnistumisen iloa. Liitutaululle piirtäessä ilmestyy pääjalkaisia ihmisiä. Vartaloa ei vielä osata piirtää, mutta ihmiseksi tunnistettavia hahmoja ja kukkasia piirtyy nopeasti taululle. Musiikkilelut kiehtovat edelleen. Aikuisen kanssa on hauskaa leikkiä värikkäillä leluilla. Lapsi laulaa tuttuja lauluja mukana. Joskus aikuinen alkaa jo kyllästyä toistuvaan musiikkiin, mutta lapsi jaksaa nauttia tutusta laulusta loputtomasti. Nukkeja hoidetaan välillä kovakouraisestikin. Vauvanukkea saatetaan kantaa jalasta pään kopistessa lattiaan. Eläinlelut kiehtovat, ja pehmonallea paijataan. Vetolelujen kanssa kävellään ympäri taloa, ja sille näytetään eri huoneita. Lapsi viihtyy palikkalaatikon kanssa, välillä oikeanmuotoisen palikan ja laatikossa olevan reiän oikea yhdistäminen on hankalaa. Leikkiessä taidot kehittyvät huomaamatta, ja pian laatikon täyttäminen palikoilla käy hetkessä. Usein lapsi haluaa osallistua kotitöihin, ja leikin varjolla voidaan vaikkapa täyttää yhdessä astianpesukonetta. Kaksivuotiaan maailma on aurinkoinen lähes aina.

-3 vuotias

Kaksivuotiaana lapsi on yleensä jo rauhallisempi, ja malttaa keskittyä jo hetken yhteen puuhaan. Taapero nauttii pienten, noin kahdentoista palan palapelien tekemisestä. Palapelien kuvioissa toistuvat muumi- ja muut eri sarjoista tutut hahmot. Palapelin kasaamisessa lapsi saattaa tarvita apua. Aina apu ei kelpaa, lapsella saattaa olla minä itse -vaihe, jolloin lapsi haluaa tehdä kaiken itse. Kesällä lapsi viihtyy hiekkalaatikolla täytellen hiekkaämpäriä lapioimalla hiekkaa ämpäriin, ja rakentaen hiekasta ja kepeistä torneja. Hiekkakakkuja rakennellaan ja aikuinen jaksaa maistaa niitä leikisti ja kehua makua. Kahvia hörpitään tyhjästä muovimukista kakun ohessa. Lapsen tasapaino kehittyy kiipeilytelineissä kiipeillessä. Erilaiset keinut ja kiipeilytelineet tarjoavat monenlaisia haasteita. Lapsi oppii leikin lomassa myös odottamaan omaa vuoroaan. Leikkiessä mielikuvitus kukoistaa. Autot ja nuket kiinnostavat edelleen. Autoilla ajellaan loputtomia ralleja. Nukkeja työnnellään vaunuissa, ja niitä syötetään ja hoidetaan huolellisesti. Nukkeja laitetaan nukkumaan päiväunia yhä uudelleen ja uudelleen. Lapsi oppii tarkkailemalla ja matkimalla aikuisia ja sisaruksiaan. Nuken kanssa toistellaan samoja asioita, mitä vanhemmankin kanssa on tehty. Lapsi saattaa tykätä värityskirjan värittämisestä, mutta viivan sisäpuolella pysyminen tuo haasteita. Kahluualtaassa polskiminen jaksaa hauskuuttaa aina, ja pakollinen kylpyhetki menee leppoisasti. Joskus altaassa voi myös maalata hedelmäsoseilla paperille. Värikkäät taideteokset ovat upeita, vaikka niistä ei ihan aina arvaisikaan mitä ne esittävät. Taiteen luominen on parasta, eikä lopputuloksesta olla niin huolissaan.